2015-04-05_Rozhledna na Strážném vrchu u Merboltic

Název

2015-04-05_Rozhledna na Strážném vrchu u Merboltic

Popis

Rozhledna Strážný vrch
Na pravém břehu Merboltického potoka upoutá náš pohled zalesněný vrch s výškou 601 m n. m. Jeho znělcový kužel je vidět zdaleka. V roce 1886 byla merboltickými přáteli přírody otevřena turistická cesta na tuto horu.
V roce 1893 byla na vrcholu zřízena chata. Protože výhled do kraje je z tohoto místa opravdu úchvatný, byla v roce 1901 dostavěna a zpřístupněna dřevěná vyhlídková věž. Během 1. sv. války rozhledna schátrala, a tak byla postavena kamenná rozhledna - Mariina věž. Bývalá rozhledna na StrážnémZprovozněna byla v roce 1925, byla 10 m vysoká a bylo možné z ní dohlédnout od Krkonoš ke Krušným horám, Lužické hory, Děčínský Sněžník a velkou část Českého středohoří až k Litoměřicím atd. Byla zde vybudována restaurace a kuželník.
Ještě v roce 1960 rozhledna stála, ale byla už značně poškozená. Místní pamětníci se nemohou shodnout, v kterém roce došlo k jejímu úplnému zřícení a co bylo jeho příčinou. Někdo uvádí zásah blesku, jiný cizí záměrné zavinění pádu věže. Při svěcení zvonu 8.5.2004 byl mezi návštěvníky také pán z Horní Police, který prý ze svého domu viděl rozhlednu na Strážném vrchu. V roce 1963 v listopadu (údajně 17.11.1963) prý byla v noci strašná bouře a vítr. Ráno, když tento pán vstával do práce, už tam prý rozhlednu neviděl. Takže je možné, že ji zasáhl opravdu blesk. Obec Merboltice nechala v roce 2006 postavit novou dřevěnou rozhlednu.Rozhledna Srážný vrch
Poděkování patří těmto ochotným lidem, kteří přispěli k realizaci stavby:

Období

Statistiky

  • 37 fotek
  • 0 se líbí

Fototechnika

Nikon D750

Nastavení

Nahlásit album
Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
2015-04-05_Rozhledna na Strážném vrchu u Merboltic
Komentáře Přidat